Good radio reporting

This American Life, my favorite US radio show after Howard Stern (a sentiment I seem to share inversely with TAL host Ira Glass) has a truly great episode made in partnership with NPR News explaining the debt crisis. It’s the clearest explanatory journalism I’ve seen or heard on the topic.

 • FaFaVowell

  Mr. jarvis you once again demonstrate your impeccable taste (i.e. it reflects mine) ;-)

 • Pingback: “The Giant Pool of Money” - the debt crisis « c-note()

 • Yep, this was really great – a mix of experts and characters. Hearing from the real people who made the loans and who got the loans is what pushed this report to another level.

  It’s also great when smart people admit to being Howard Stern fans.

 • Liz

  That was a great TAL episode, I actually wrote them a fan email message. I have a Bachelors in Economics and I still learned so much I didn’t know about the housing market. I’ve been telling everyone I know to go to their website and listen to the podcast. I heard the business reporter (I’m blanking on his name) on WNYC who said they spent months putting that together, running through portions with the TAL staff telling them, “Make it clearer, explain it more simply”. So, they refined down so that any moderately intelligent person could follow the complicated chain of events. It was really an award-winning show, right up there with their piece about life on an aircraft carrier.

 • Hear here, Jeff

  That episode was terrific — the clearest explanation of what’s going on with the mortgage crisis I’ve ever heard. I talked it up at the newspaper in part because I’m sad we didn’t unpack things as well as they did.

  Only downside — The laryngitis-striken Ira Glass should have just handed off his mic duties to Alex and the NPR gang from the get go

 • Liz

  Oh, I know, Anthony! It was painful to hear his raspy voice. I know laryngitis always sounds worse that it feels but it was like fingernails on chalkboard. He should have handed off the hosting duties for that week.

  I love that other people listen to the radio or the podcast. I was beginning to think most people only listen to the radio on their commute to/from work.

 • Austin

  Wonder if the GPM has moved on to commodity futures?!

 • Pingback: BuzzMachine » Blog Archive » The building block of journalism is no longer the article()

 • Pingback: The building block of journalism is no longer the article (Jeff Jarvis, Buzz Machine, 30/9/08) : Centro de Estudios de Medios()

 • Pingback: » A vez do post()

 • xiaoying

  <div>Brugere frygter store kinesiske kvidre-lignende websted ikke kan genåbne</div>
  <div>IDG News Service – En populær kinesiske microblog tjeneste lukker ned i levis 501
   juli sidste år tekstombrydningsfunktionen etniske optøjer i Kina udløst bekymring blandt brugerne tirsdag, at det ikke kan genåbne.  levis jeans uk
   Fanfou var et af flere websteder, kvidre-typografi i Kina, der blev lukket som del af en kommunikation intensiveret efter etniske vold, der fandt næsten levis commuter jeans 
   200 bor i landets vestlige muslimske region, Xinjiang. Nogle af websteder har siden genåbnes, men Fanfou er forblevet ned, og ved tirsdag havde været revideret sin udviklere blog som et login screen for brugerne at levis 501 jeans
   eksportere og gemme de meddelelser, de havde bogført via tjenesten. Fanfou kunne ikke umiddelbart nås for kommentar, men lokale medier citerede en meddelelse fra Fanfou sagde det var stadig muligt webstedet kunne vende tilbage. Kinesiske brugere af kvidre har stadig, siden bogførte hundredvis af meddelelser om Fanfou, med nogle spekulerer, at tjenesten ikke vil vende tilbage.  “Det ser ud til Fanfou virkelig er døde stiv,” skrev en bruger med navnet AmanKuang. “Fanfou virkelig ikke planlægger at leve på,” skrev en anden, navngivne amystarrynight. Kinesiske myndigheder censurere internettet indhold gennem forskellige midler, herunder forpligter webstedsejere til self-censor. Ejere kan blive straffet, hvis de ikke hurtigt slette følsomt indhold, herunder nogle politiske indhold såsom tale om elite regering korruption, bogført af brugere på meddelelsen bestyrelser eller blogs.  Kinesiske myndigheder målrettet sociale-netværk websteder efter den urolighederne sidste år, fordi de angiveligt blev brugt til at hjælpe med at planlægge volden. Efter den urolighederne begyndte, bogført nogle brugere på microblog websteder herunder Fanfou meddelelser om betingelser i regionen. Kvidre, sammen med Facebook, blev også blokeret i Kina efter urolighederne, men nogle kinesiske brugere stadig adgang tjenesten med en omgåelse værktøj gerne et virtuelt privat netværk (VPN).<div>
  </div></div>